Please use this identifier to cite or link to this item: http//localhost:8080/jspui/handle/123456789/217
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorإزرغوف, تنهنان-
dc.contributor.authorهبهوب, سارة-
dc.date.accessioned2021-09-23T13:41:30Z-
dc.date.available2021-09-23T13:41:30Z-
dc.date.issued2021-06-09-
dc.identifier.urihttp//localhost:8080/jspui/handle/123456789/217-
dc.descriptionMilk and dairy products have always been a favorable environment for the growth of a protective bacterial flora. The isolation and purification of lactic acid bacteria with technological and antagonistic abilities against unwanted germs from raw camel milk and traditionally prepared goat j'ben, is the subject of this work.The results of macroscopic and microscopic examinations and the catalase test made it possible to isolate 8 lactic strains, 63% of which were from camel milk and 37% from j’ben. The results of the proteolytic test of the isolated lactic strains are satisfactory, the majority of isolates have this property. In order to demonstrate the antagonistic effect of these lactic strains, we studied in vitro their inhibitory power against seven pathogenic bacteria often involved in cases of food poisoning and poisoning, namely: Staphylococcus aureus, Bacillus substilis , Escherichia coli, Staphylococcus epidermis, Salmonella.sp, Bacillus cereus, Micrococcus.sp by three methods: the spot method, the well method and that of the discs. Also with regard to two fungal strains Cladosporium.sp and Penicillium.sp. The antagonistic effect was manifested by the appearance of clear zones of inhibition around the spots, wells and discs. The inhibitory potentials were estimated by calculating the different diameters of the zones of inhibition formed. The results of antimicrobial activity revealed that all isolates produced and excreted inhibitory substances capable of inhibiting the growth and proliferation of the pathogenic and fungal strains tested. Further testing was necessary to determine the nature of the agents responsible for the inhibition. The results obtained have shown that the antimicrobial properties of the lactic acid strains selected result from the combined effect of several biological agents originating from their metabolic activities, in particular organic acids, and other substances of a protein nature called "bacteriocins" and also from the H2O2.en_US
dc.description.abstractالحليب ومنتجات الألبان بيئة ملائمة لنمو عدد كبير من البكتيريا الواقية. إن عزل وتنقية البكتيريا اللبنية ذات قابلية تكنولوجية وعدائية ضد الجراثيم غير المرغوب فيها من حليب الإبل الخام و جبن الماعز الطبيعي المحضر تقليديًا هو موضوع هذا العمل. أتاحت نتائج الفحوصات المجهرية والميكروسكوبية واختبار ال Catalase عزل 8 سلالات لبنية ، 63٪ من حليب الإبل و 37٪ من جبن الماعز الطبيعي. نتائج اختبار التحلل للبروتين للسلالات اللبنية المعزولة مرضية ، ومعظم العزلات لها هذه الخاصية. لإثبات التأثير المضاد لهذه السلالات اللبنية ، درسنا في المختبر قدرتها التثبيطية ضد سبعة أنواع من البكتيريا المسببة للأمراض غالبًا ما تشارك في حالات التسمم الغذائي والتسمم ، وهي: Staphylococcus aureus ، Bacillus supilis، Escherichia coli ، Staphylococcus epidermis، Salmonella.sp، Bacillus cereus، Micrococcus.sp بثلاث طرق: طريقة البقع ، طريقة الانتشار عبر الثقوب وطريقة الأقراص ، أيضًا فيما يتعلق بالسلالتين الفطريتينCladosporium.sp , Penicillium.sp يتجلى التأثير المضاد من خلال ظهور مناطق فاتحة للتثبيط حول البقع، الثقوب والأقراص. تم تقدير الجهود المثبطة من خلال حساب الأقطار المختلفة لمناطق التثبيط المتكونة. أظهرت نتائج النشاط المضاد للميكروبات أن جميع العزلات تنتج وتفرز مواد مثبطة قادرة على تثبيط نمو وانتشار السلالات الممرضة والفطرية المختبرة. كان من الضروري إجراء مزيد من الاختبارات لتحديد طبيعة العوامل المسؤولة عن التثبيط. أظهرت النتائج التي تم الحصول عليها أن الخصائص المضادة للميكروبات لسلالات البكتيريا اللبنية المختارة ناتجة عن التأثير المشترك للعديد من العوامل البيولوجية الناشئة عن أنشطتها الأيضية ، ولا سيما الأحماض العضوية ، والمواد الأخرى ذات الطبيعة البروتينية المسماة "البكتريوسينات" وأيضًا من. H2O2en_US
dc.description.sponsorshipLe lait et les produits laitiers ont toujours constitué un milieu favorable pour la croissance d’une flore bactérienne protectrice. L’isolement et la purification des bactéries lactiques présentant des aptitudes technologiques et antagonistes vis-à-vis des germes indésirables à partir du lait cru de chamelle et du j’ben de chèvre préparé traditionnellement, fait l’objet de ce travail. Les résultats des examens macroscopique, microscopique et le test catalase ont permis d’isoler 8 souches lactiques dont 63% à partir du lait de chamelle et 37% à partir du j’ben. Les résultats du test protéolytique des souches lactiques isolées sont satisfaisants, la majorité des isolats possède cette propriété. Dans le but de mettre en évidence l’effet antagoniste de ces souches lactiques, nous avons étudié in vitro leur pouvoir inhibiteur contre sept bactéries pathogènes impliquées souvent dans les cas d’intoxications et d’empoisonnements alimentaires, à savoir : Staphylococcus aureus, Bacillus substilis, Escherichia coli, Staphylococcus épidermis, Salmonella.sp, Bacillus cereus, Micrococcus.sp par trois méthodes: la méthode des spots, méthode des puits et celle des disques. Aussi vis-à-vis de deux souches fongiques Cladosporium.sp et Penicillium.sp. L’effet antagoniste s’est manifesté par l’apparition des zones claires d’inhibition autour des spots, puits et disques. Les potentiels inhibiteurs ont été estimés en calculant les différents diamètres des zones d’inhibition formées. Les résultats de l’activité antimicrobienne ont révélé que la majorité des isolats produisent et excrètent des substances inhibitrices capables d'inhiber la croissance et la prolifération des souches pathogènes et fongiques testées. Des tests supplémentaires ont été nécessaires pour déterminer la nature des agents responsables de l’inhibition. Les résultats obtenus ont montré que les propriétés antimicrobiennes des souches lactiques sélectionnées résultent de l'effet combiné de plusieurs agents biologiques provenant de leurs activités métaboliques notamment les acides organiques, et d’autres substances de nature protéique dites « bactériocines » et aussi de l’H2O2.en_US
dc.language.isofren_US
dc.subjectالحليب ، منتجات الألبان ، حليب الإبل ، جبن الماعز الطبيعي ،النشاط المضاد للميكروبات ، نشاط التحلل للبروتينen_US
dc.subjectlait, produits laitiers, lait de chamelle, j’ben, activité antimicrobienne, activité protéolytiqueen_US
dc.subjectmilk, dairy products, camel milk, j’ben, antimicrobial activity, proteolytic activityen_US
dc.titleActivité antimicrobienne et protéolytiques des bactéries lactiques isolées du lait et des produits laitiers fermentés.en_US
dc.typeThesisen_US
Appears in Collections:3.Faculté des Science Exactes et des Sciences de la Nature et de la Vie

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
mem fin izerghouf tinhinène.pdf13,94 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.