Résumé:
ينتج النحل غذاء ملكات النحل، ودنج، وحبوب لقاح النحل، والتي من المحتمل أن تكون مفيدة للبشر بسبب المواد الحيوية التي تحتوي عليها. يعيق التوحيد السريري لهذه المنتجات التباين الكيميائي الذي يعتمد على النحل والمصادر النباتية. لكن جزيئات مختلفة تم عزلها وتمييزها بيولوجيًا. تشمل الجزيئات النشطة بيولوجيًا الرئيسية في غذاء ملكات النحل الهالم، والروياليسين، وMRJPsومشتقات حمض الهيدروكسي ديسينويك، بما في ذلك حمض 10-هيدروكسي -2-ديسينويك.(HDA-10) اشتهر البروبوليس منذ فترة طويلة بنشاطه المضاد للبكتيريا والذي تم توثيقه في المختبر ضد أنواع عديدة من البكتيريا موجبة الجرام وسالبة الجرام. في الواقع، يتم تقديم بيانات التآزر مع المضادات الحيوية بشكل رئيسي بواسطة كيرسيتين. إن التأثيرات المضادة للميكروبات لحبوب لقاح النحل معروفة جيدًا من خالل نشاط الجلوكوز أوكسيديز، المشتق من إفراز النحل. وقد ثبت أي ًضا أن النشاط الميكروبيولوجي مرتبط باألحماض الفينولية والفالفونويد. أخيرا، يهدف هذا العمل إلى إظهار بعض االكتشافات العلمية الحديثة المرتبطة بالخصائص المضادة للبكتيريا في البروبوليس والغذاء الملكي وحبوب اللقاح
Description:
Bees produce royal jelly, propolis, and bee pollen, which are potentially beneficial to humans because of the bioactives they contain. The clinical standardization of these products is hampered by chemical variability which depends on bees and botanical sources. But different molecules have been isolated and biologically characterized. The main bioactive molecules in royal jelly include jellies, royalisin, MRJPs, and hydroxy-decenoic acid derivatives, including 10-hydroxy-2-decenoic acid (10-HDA).
Propolis has long been known for its antibacterial activity which has been documented in vitro against many types of gram-positive and gram-negative bacteria. Indeed, synergistic data with antibiotics is presented mainly by quercetin.
The antimicrobial effects of bee pollen are well known through the activity of glucose oxidase, derived from bee secretion. It has also been shown that microbiological activity is related to phenolic acids and flavonoids.
Finally, this work aims to show some recent scientific discoveries linked to the antibacterial properties of propolis, royal jelly and pollen.