Résumé:
الحليب ومنتجات الألبان بيئة ملائمة لنمو عدد كبير من البكتيريا الواقية. إن عزل وتنقية البكتيريا اللبنية ذات قابلية تكنولوجية وعدائية ضد الجراثيم غير المرغوب فيها من حليب الإبل الخام و جبن الماعز الطبيعي المحضر تقليديًا هو موضوع هذا العمل. أتاحت نتائج الفحوصات المجهرية والميكروسكوبية واختبار ال Catalase عزل 8 سلالات لبنية ، 63٪ من حليب الإبل و 37٪ من جبن الماعز الطبيعي. نتائج اختبار التحلل للبروتين للسلالات اللبنية المعزولة مرضية ، ومعظم العزلات لها هذه الخاصية. لإثبات التأثير المضاد لهذه السلالات اللبنية ، درسنا في المختبر قدرتها التثبيطية ضد سبعة أنواع من البكتيريا المسببة للأمراض غالبًا ما تشارك في حالات التسمم الغذائي والتسمم ، وهي: Staphylococcus aureus ، Bacillus supilis، Escherichia coli ، Staphylococcus epidermis، Salmonella.sp، Bacillus cereus، Micrococcus.sp بثلاث طرق: طريقة البقع ، طريقة الانتشار عبر الثقوب وطريقة الأقراص ، أيضًا فيما يتعلق بالسلالتين الفطريتينCladosporium.sp , Penicillium.sp يتجلى التأثير المضاد من خلال ظهور مناطق فاتحة للتثبيط حول البقع، الثقوب والأقراص. تم تقدير الجهود المثبطة من خلال حساب الأقطار المختلفة لمناطق التثبيط المتكونة. أظهرت نتائج النشاط المضاد للميكروبات أن جميع العزلات تنتج وتفرز مواد مثبطة قادرة على تثبيط نمو وانتشار السلالات الممرضة والفطرية المختبرة. كان من الضروري إجراء مزيد من الاختبارات لتحديد طبيعة العوامل المسؤولة عن التثبيط. أظهرت النتائج التي تم الحصول عليها أن الخصائص المضادة للميكروبات لسلالات البكتيريا اللبنية المختارة ناتجة عن التأثير المشترك للعديد من العوامل البيولوجية الناشئة عن أنشطتها الأيضية ، ولا سيما الأحماض العضوية ، والمواد الأخرى ذات الطبيعة البروتينية المسماة "البكتريوسينات" وأيضًا من. H2O2
Description:
Milk and dairy products have always been a favorable environment for the growth of a protective bacterial flora. The isolation and purification of lactic acid bacteria with technological and antagonistic abilities against unwanted germs from raw camel milk and traditionally prepared goat j'ben, is the subject of this work.The results of macroscopic and microscopic examinations and the catalase test made it possible to isolate 8 lactic strains, 63% of which were from camel milk and 37% from j’ben. The results of the proteolytic test of the isolated lactic strains are satisfactory, the majority of isolates have this property. In order to demonstrate the antagonistic effect of these lactic strains, we studied in vitro their inhibitory power against seven pathogenic bacteria often involved in cases of food poisoning and poisoning, namely: Staphylococcus aureus, Bacillus substilis , Escherichia coli, Staphylococcus epidermis, Salmonella.sp, Bacillus cereus, Micrococcus.sp by three methods: the spot method, the well method and that of the discs. Also with regard to two fungal strains Cladosporium.sp and Penicillium.sp. The antagonistic effect was manifested by the appearance of clear zones of inhibition around the spots, wells and discs. The inhibitory potentials were estimated by calculating the different diameters of the zones of inhibition formed. The results of antimicrobial activity revealed that all isolates produced and excreted inhibitory substances capable of inhibiting the growth and proliferation of the pathogenic and fungal strains tested. Further testing was necessary to determine the nature of the agents responsible for the inhibition. The results obtained have shown that the antimicrobial properties of the lactic acid strains selected result from the combined effect of several biological agents originating from their metabolic activities, in particular organic acids, and other substances of a protein nature called "bacteriocins" and also from the H2O2.